Monday, February 11, 2013

Istoriile bizare ale celor patru Papi care au demisionat in ultimii 1000 de ani

Papa Benedict IX, în 1045:

La varsta de 33 si aproximativ 10 de ani în mandatul său tumultuos, papa demisionat, ca se poata căsători – și de a colecta niște bani de la nașul său, de asemenea, Roman, care initial l-a sponsorizat pe Benedict al IX, astfel ca el să-l înlocuiască, sursa (istoricul britanic Reginald L. Poole istoria definitivă și mult-citată a secolului al 11-lea.)

 

Papa Grigorie VI, în 1046:

Același om care a mituit și a înlocuit finul său a ajuns sa paraseasca  biroul însuși doar un an mai târziu. Probleme a început atunci când Papa Benedict al IX (finul lui din 1045)-nu a reușit să-si gaseasca mireasa a hotarit să se răzgândească și să se întoarcă la Vatican. Ambii papi au rămas în oraș, pretinzând la dreptul de Papa a bisericii catolice, pentru mai multe luni. In aceeasi toamne, clerii din ce în ce mai deznădăjduiți au cerut împăratului german Henric al III-a, (împăratul Imperiu Roman), sa invadeze Roma și sa-i elimine pe amândoi. Când Henry III-a ajuns la Roma, el l-a ales pe Grigorie VI drept Papa legitim. Episcopii au cerut lui Grigorie VI să demisioneze din cauza mituirii drumului său în birou. Deși Papa nu si-a recunoscut vina, a demisionat oricum.

 

 

Papa Celestin V, în 1294:

După numai cinci luni de mandat, sumbrul Papa sicilian a stabilit prin lege că Papii au acum dreptul de a demisiona, si s-a folosit imediat de acest drept. Potrivit unui raport in The Guardian. El a scris, referindu-se la el însuși la persoana a treia, că a demisionat din “dorința de umilință, pentru o viață mai pură, pentru o conștiință curata, din cauza problemelor de sanatate, din prea multa ignoranța, perversitate a poporului, dorul lui pentru o vieța mai linistita” In scurt timp a devenit un om pustnic si doi ani mai târziu a fost scos din singuratate de succesorul său, care l-a închis într-un castel italian.

Celestine a murit 10 luni mai târziu.

 

Papa Grigore al XII-, în 1415:

Batrinul venețian a deținut funcția timp de 10 ani, dar el nu a fost singurul papă. Timp de decenii, Europa a avut doi papi, unul la Roma și unul în orașul francez Avignon. Cauzele separarii au fost mai degrabă politice  decât teologice: Papa a avut o autoritate extraordinara asupra politicii europene, care a influentat regii sa devena treptat tot mai agresivi în controlul liderilor bisericii. Grigore al XII-a si-a dat demisia, astfel încât un consiliu special din Constance, Germania, sa-l poata alunga si pe Papa din Avignon și sa inceapa cu un nou lider, unic pe biserica catolica.

 

Papa Benedict al XVI-lea, în 2013:

Invocând motive de sănătate si bătrânețe, a anunțat astăzi (2/11/2013) că va demisiona în 28 februarie .

Sursa 


Istoriile bizare ale celor patru Papi care au demisionat in ultimii 1000 de ani

No comments:

Post a Comment